Форум Богодухова

ДПІ інформує

Відповідно до Закону України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів», роздрібна торгівля алкогольними напоями (крім столових вин) може здійснюватися суб’єктами господарювання всіх форм власності, у тому числі їх виробниками, за наявності в них ліцензій.

У додатку до ліцензії на роздрібну торгівлю алкогольними напоями суб’єктом господарювання зазначається адреса місця торгівлі та вказуються перелік електронних контрольно-касових апаратів й інформація про них: модель, модифікація, заводський номер, виробник, дата виготовлення; реєстраційні номери книг обліку розрахункових операцій, які знаходяться в місці торгівлі. Водночас місце торгівлі – місце реалізації товарів, у тому числі на розлив, в одному торговому приміщенні (будівлі) за місцем його фактичного розташування, для алкогольних напоїв – торговельною площею не менше ніж 20 кв. м, обладнане електронними контрольно-касовими апаратами (незалежно від їх кількості) або де є товарно-касові книги (незалежно від їх кількості), у яких фіксується виручка від продажу алкогольних напоїв незалежно від того, чи оформляється через них продаж інших товарів. Згідно з п. 14 Вимог щодо реалізації фіскальних функцій реєстраторами розрахункових операцій для різних сфер застосування, затверджених постановою КМУ "Про затвердження вимог щодо реалізації фіскальних функцій реєстраторами розрахункових операцій для різних сфер застосування", чеки всіх звітів повинні містити загальні реквізити, зокрема назву й адресу господарської одиниці. Враховуючи викладене, законодавством не передбачене здійснення роздрібної торгівлі алкогольними напоями на літньому майданчику, який розташований не в торговому приміщенні (будівлі). Разом із тим, суб’єкт господарювання може реалізувати алкогольні напої, застосовуючи один касовий апарат, зазначений у додатку до ліцензії, у якій місце торгівлі визначене як «бар на першому поверсі», навіть якщо, залежно від сезону, бар переносять на інший поверх будівлі, але за умови, що продаж таких напоїв відбувається в одній господарській одиниці.