Інформуємо, що відповідно доЗакону України від 22 липня 2014 №1602-VII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо харчових продуктів» з 20 вересня 2015 р. набрали чинності зміни доЗакону України від 23 грудня 1997 №771/97-ВР «Про безпечність та якість харчових продуктів», згідно з якими цей Закон викладено у новій редакції: Закон України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів».
Даним законом визначено єдиний компетентний орган, що реалізує державну політику у сфері безпечності та окремих показників якості харчових продуктів. Враховуючи набрання чинності вказаних вище змін Державною ветеринарною та фітосанітарною службою України спільно з Державною санітарно-епідеміологічною службою України були підготовлені роз’яснення щодо проведення державного контролю харчових продуктів, у тому числі у формі попереднього документального контролю (далі – ПДК) (спільний лист від 18.09.2015 №15-1-1-14/24288 та №02.02/869-І). Враховуючи вимоги законодавства, попередній документальний контроль харчових продуктів проводиться посадовими особами органів доходів і зборів відповідно до статті 319 Митного кодексу України та Порядку здійснення попереднього документального контролю в пунктах пропуску через державний кордон України, затвердженого ПКМУ від 05.10.2011 №1030: - ПДК харчових продуктів, які згідно з Переліком підлягають ветеринарно-санітарному, фітосанітарному контролю, здійснюється за встановленою Порядком процедурою; - ПДК харчових продуктів, які згідно з Переліком підлягали санітарно-епідеміологічному контролю, здійснюється за встановленою Порядком процедурою з урахуванням вимог листа Держсанепідслужби України від 12.06.2012 №03.07/2522/14, надісланого до митниць листом Держмитслужби від 07.07.2012 №11.1/3-16.3/7751-ЕП (щодо застосування міжнародного санітарного сертифіката). В органах доходів і зборів призначення митне оформлення харчових продуктів, які підлягали санітарно-епідеміологічному контролю згідно з переліком товарів, що підлягають державному контролю (у тому числі у формі попереднього документального контролю) у разі переміщення їх через митний кордон України, затвердженому ПКМУ від 05.10.2011 №1030, завершується за наявності інформації про проведення ветеринарно-санітарного контролю (державного контролю) всіх харчових продуктів (згідно із листом Держветфітослужби та Держсанепідслужби – за наявності штампа щодо здійснення ветеринарно-санітарного контролю, який підтверджуватиме завершення процедури державного контролю об’єктів санітарних заходів). Згідно наданих Держветфітослужбою та Держсанепідслужбою роз’яснень, на теперішній час контролюючим органом, на який покладено функції із здійснення державного ветеринарно-санітарного контролю об’єктів санітарних заходів, є Держветфітослужба. Контактний телефон Основ’янського прикордонного інспекційного пункту ветеринарної медицини Південної регіональної служби Державного ветеринарного контролю та нагляду на державному кордоні та транспорті – 726-15-69